Tütün geçmişten bu yana milyarlarca insan tarafından tüketilmektedir. Eski zamanlarda insanlar daha çok tütün yaprağını sarıp içerken daha sonra sanayinin gelişmesiyle 19.yy başlarında sigaranın içine tütün koyularak tüketilmeye başlandı ve sigara ortaya çıkmış oldu. Daha sonra sigaranın içine sadece tütün yaprağı konulmakla kalınmadı ve nikotin denen kimyasal bir maddede konulmuşu oldu. Bu nikotin maddesi insanı sigaraya bağımlı yapma gibi bir özelliği vardır. Zamanın ilerlemesi ve teknolojinin gelişmesiyle 2000’ler başlarında elektronik sigara ortaya çıktı ve insanları maddi sıkıntıdan kurtarmak istenmiştir.

Elektronik sigaranın en büyük avantajı ise sürekli sigara alma derdi olmamakta ve sigaranın verdiği nikotinin aynısını elektronik sigara da vermektedir. Daha sonra nikotinin biten kullanıcı tekrar nikotin alarak devam edebilmektedir. Nikotin tuzu ise tütün yaprağında doğal olarak oluşan bir nikotin türü olabilmektedir. Genellikle salt likit de bulunan geleneksel serbest baz nikotin tuzuna oranla daha sabit bir form olabilmektedir. Tüketiciler arasında doğru bilinen bir yanlış vardır. Nikotin tuzlarını vücudun nikotin ihtiyacını karşılamakta olduğunu düşünmektedirler. Halbuki bu durum şöyledir; nikotin tuzları tek başına etkili bir şekilde nikotin ihtiyacını karşılamakta yetmemektedir.

Nikotin Tuzu Daha Fazla Bağımlılık Yapıyor Mu?

Nikotin içinde bulunan tuzun sertliğin seviyesini belirlemektedir. Sertliği yüksek olmasıyla birlikte beyne giden nikotin daha çok uyarıcı görevinde olacağı için uyarılma hususunda önemli bir görev üstlenecektir. Uyarılmanın hızı fazla olduğu için beyin daha çok nikotin alarak nikotine doymuş olacaktır. Bununla birlikte elektronik sigarada bulunan salt nikotin oranın yüksek olması kullanıcının nikotine doymasını sağlamakta ve sigaraya olan bağımlılığını azaltmaktadır.

Bu durumda tüketici elektronik sigara vasıtasıyla sigara kullanımını azaltmakta ve maddi açıdan daha rahatlayacaktır. Fakat sigara kullanımı azalacak ancak nikotine olan bağımlılık artabilir. Bunun tüketicilerin vücut yapılarıyla ilgili olduğu söylenir. Bazıları sigaraya yönelebilmekte bazıları ise yavaş yavaş sigarayı bırakmaktadır. Ancak bu durum nikotin içinde bulunan tuz ile ilgili olmadığı bilinmektedir.

Nikotin Tuzunu Kimler Kullanmalı?

Nikotin tuzu sigara kullanan bireylerin bu alışkanlıklarını bırakmaya yardımcı olmak için en etkili yöntemlerinden biridir. Nikotin tuzları içerdikleri yüksek nikotin seviyesi ile sigara içmenin etkilerini daha fazla yansıtır.  Bu nedenle kullanıcının sigaraya olan isteğini azaltmaya yönelik olabilir. Nikotin tuzları genellikle fazla buhar ürettiği için buhar sevmeyen kullanıcılar için önerilmez.

Nikotin tuzunu nikotin ihtiyacını azaltmak isteyen kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Satış anlamında bakıldığında 18 yaşından küçüklere satılmamaktadır. Nikotin tuzunu almak isteyen tüketiciler daha çok elektronik sigara ile birlikte tüketmektedirler.

Serbest Baz Nikotin ile Nikotin Tuzu

Kullanıcılar genel itibariyle nikotin tuzunu sert olduğu için sigara bırakmak için kullanabilmektedir. Fakat standart serbest baz nikotin kullanan tüketiciler nikotin baza geçtiğinde daha sert nikotinle karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumda kullanıcının boğazında yanma hissi oluşabilmektedir. İki nikotinin yapısına bakıldığında nikotin tuzu diğerlerine göre daha düşük sıcaklıklarda buharlaşma imkanı sunabilmektedir. En belirgin özellik ise nikotin tuzunun serbest tuza oranla daha fazla nikotine sahip olmasıdır. Diğer yandan nikotin tuzları yapısında bulunan benzoik asit nedeniyle ph seviyesi diğerlerine göre son derece düşük bir seviyededir. Bu nedenle daha yumuşak ve keyif verici bir içimi vardır. Bazı kullanıcılar normal olan e-likitlerine kıyasla nikotin tuzunun sigaraya daha çok benzediğini belirtmektedir.

Serbest baz nikotini daha çok içimi normal olsa da nikotin tuzuna göre daha kolaydır. Nikotin tuzu içerisinde bulunan yüksek nikotin oranı ile kullanıcının boğazını yakmakta ve kullanıcıyı yormaktadır. Bu nedenle tüketiciler içim bakımından nikotin tuzu seçebilmektedir. Bu konu tamamıyla tüketicinin damak tadına kalmış bir durum olmaktadır. Elektronik sigara kullanımında tüketiciler daha çok buhar ağırlıklı tercih etmekte ve sigaranın aromasına en yakın olan salt likiti tercih etmektedir. Genel anlamda tüketiciler aroma konusuna büyük önem verdikleri görülmüştür. Tüketici genel tabirle anlatılırsa sigarayı yavaş yavaş bırakmak istemekte ve bunun ekonomik yönünü görmektedir. Bunun için de nikotin tuzunu tercih edebilme durumu vardır.

Bu koşullar altında nikotin tuzu serbest baz nikotine göre bir tık daha ön plana geçiyor. Nikotin tuzu kullanımı elektronik sigara tüketicileri arasında oldukça yaygın olup hem sigara bırakmak isteyenlerin hem de elektronik sigara kullananların tercih ettiği ürün olmaktadır.